Отворена дечја еколошка изложба „Од смећа до умећа“

У среду 22. марта у Културном центру општине Беочин отворена је дечија еколошка  изложба „Од смећа до умећа“ коју су поводом обележавања Светског дана рециклаже припремили ученици Основне школе „Јован Поповић“ из Сусека.

Кроз ликовне радове, слике, мозаике и скулптуре од рециклираних материјала ученици су створили специфичан облик изражавања, који је универзалан и разумљив популацији која одраста уз велику количину материјала за једнократну употребу.

На самом почетку изложбе присутним посетиоцима обратила се директорица

Културног центра општине Беочин Ивана Бранков која је топлим речима поздравила присутне и истакла значај едукације деце на тему заштите животне средине од најранијег узраста. Похвалила труд који су учинили ученици и наставници да би се оваква поставка реализовала.

Директорица Основне школе „Јован Поповић“ Татјана Крстић је у свом обраћању истакла да живимо у времену када је утицај климатских промена све већи и све видљивији, да сваки појединац није велики загађивач, али да нас милион јесмо. Рекла је како је битно пробудити еколошку свест у сваком појединцу и да о добробити рециклаже за нашу планету причају сви, а да је  задатак образовне установе да едукује децу и подстиче их да се одговорно понашају према природи и својој планети.

Ученици млађих разреда су у пријатној и присној атмосфери постављене изложбе говорили стихове и износили размишљања о овој великој теми.

Изложбу је  званично отворио председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике из Новог Сада, проф. др Слободан Попов  који је у обраћању најмлађим посетиоцима рекао да морамо рециклирати и чувати нашу планету јер резервну планету немамо. Осврнуо се на већ чувени покрајински програм под називом «Енергија је свуда око нас» у коме редовно учествују ученици Основне школе «Јован Поповић» из Сусека, а у ком је до сада учествовало више од хиљаду ученика. Овом приликом позвао је децу на нова промишљања, стварања и учешће у овом престижном програму.

Најбројнији посетиоци поред домаћина, ученика Основне школе «Јован Поповић», била су деца Предшколске установе «Љуба Станковић» и ученици Основне школе «Јован Грчић Миленко» из Беочина.

Изложбу „Од смећа до умећа“ посетиоци ће моћи  да погледају у холу Културног центра до 7. априла.

Искрено се надамо да ће  ова изложба комуницирати са публиком језиком тако разумљивим сваком ко може да види лепоту у ономе што само по себи представља доброту.

Више фотографија погледати у фб објави на страни Центра за културу, спорт и туризам општине Беочин

Фото: Исмет Адемовски
Објаву припремила учитељица Ђурђица Стојковић

Постави коментар