Упознајмо себе и друге – Русија

Интеркултуралност  у образовању „Упознајмо себе и друге“

– Упознајмо Русију

Skolsko zvono 2

Дана 8. марта,  обележен  јеу нашој школи  Дан матерњег језика. Чланице Организације Уједињених народа за образовање, науку и културу (Унеско) обележавају Дан матерњег језика, с циљем промовисања језичке разноврсности и културе, као и вишејезичности.

Унеско обележава овај дан од 2000. године желећи да укаже на знаћај и заштиту језичке разноликости, културу и суживот, с акцентом на нематеријалном наслеђу и културној разноликости.

У нашој школи дуги низ година ученици уче руски језик, те смо одлучили да ове године поближе и детаљније изучимо културу, традицију, обичаје руског народа.

У оквиру пројекта  Интеркултуралност  у образовању „Упознајмо себе и друге“  који већ другу годину реализујемо у нашој  школи , ове године приказали смо руску културу  .

Обележили смо и Масленицу, то је древни руски празник, тако се назива последња недеља пред Велики пост (Покладе). Масленица, то је испраћај дуге хладне руске  зиме и долазак дугоочекиваног пролећа, рађање новог живота.

Ученици и наставници су се потрудили да представе и приближе овај празник кроз стихове великих руских песника Јесењина и Пушкина, са познатим народним песмама Каћуша, Коњ и Ој то не вечер.Ученици виших разреда су одглумили  „Бајку о рибару и рибици“, а  ученици нижих разреда су са својим учитељима увежбали сплет српских игара и казачок.

Ученици нижих разреда учествовали  су у  ликовним радионицама, правећи матрошке и  друге симболе који представљају Русију, а ученици виших су припремили празничне столове. Сваки разред је припремио свој стол. На столовима су биле палачинке, које су ученици сами припремили и  које обележавају симбол сунца  и симбол Масленице  као и други симболи Русије . Касније су се ученици такмичили у надвлачењу конопца и празник прославили у игри и забави. Дружење смо наставили уз палачинке, чај и звуке руске музике.

Овој приредби су присуствовали родитељи, колеге из ОШ ,, Симеон Араницки ,, из Старе Пазова, студенти са катедре за руски језик  који су учествовали у придерби и наравно Удружења жена ,, Велико срце,, из Сусека , ,,Јана ,, из Баноштора и ,,Вредне пчелице“  из Луга обрадовши све присутне укусним посластицама.

 

 

Наш водич кроз Москву

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Наставник руског језика  и координатор програма

                                                                               Душанка Бабић