Школски интеркултурални пројекат „РЕЦЕПТ ДОБРОДОШЛИЦЕ ПОПОВИЋА“

На конкурсу за школске пројекте који је расписао ЕХО у оквиру свог пројекта

 ,,  Социјална инклузија“ наша школа је аплицирала са пројектом „Рецепт добродошлице Поповића„. Велика је част истаћи да се наш пројекат нашао међу 11 најбољих у Србији, те тако подржан донацијом грантова. Желимо да напоменемо да је ЕХО први пут пре 7 година препознао капацитет наше школе и жељу за унапређивањем образовања, толеранције и демократске културе код ученика. Тадашњи школски пројекат ,,Упознајмо једни друге“ траје и дан данас негујући интеркултуралност.

Дана 14.12.2023. у просторијама Екуменске Хуманитарне организације директорка школе Татјана Крстић  свечано је потписала уговор о донацији грантова малим школским пројектима. Том приликом директорка школе је као члан ауторског тима представила  специфичности и лепоту различитости наше школе а  професор разредне наставе Ана Здравковић и педагог Данијела Ђорђевић Шегрт присутне су упознале са пројектом.

Овом приликом још једном се захваљујемо  комисију за избор пројеката што су препознали нашу идеју и жељу да транзицију ученика учинимо што успешнијом.

Наша школа се последњих година сусреће са повећаним уписом ученика што нас чини веома радосним али и свесним да  таквом изазову одговорно приступимо те подржимо новопридошле ученике на најбољи могући начин.

Циљ нашег  пројекта је обучити ученике како да лакше прихвате нове ученике који долазе из другачијих средина и са собом доносе специфичности истих. Кроз овај пројекат желимо да олакшамо адаптацију новопридошлим ученицима и оснажимо их да се поносе својим идентитетом и својом различитости.

Жеља нам је да код наших ученика повећамо емпатију као и друштвену одговорност  за унапређење и бољи школски етос.

Кроз радионице за ученике,  обуку за запослене, позоришну представу и живу библиотеку настојаћемо да код ученика подстичемо  интеркултуралност и  јачамо осећаја према школи као заједници различитости. Имајући у виду да наши ученици школовање настављају у новим срединама те ће тако и сами у будућим средњим школама бити „новопридошли“ те носиоци културног богатства краја из којег потичу ( Сусека, Луга, Свилоша и Баноштора ), жеља нам је да их оснажимо у промовисању своје аутентичности у новим срединама.

Добит од реализације овог школског пројекта видимо у следећем :

1. Унапређена област рада школе – Етос ( међуљудски односи )

2. Унапређена превенција дискриминације

3. Унапређена област квалитета -Подршка ученицима ( посебно подршка ученицима из осетљивих група)

4. Унапређен протокол плана транзиције

До сада смо урадили :

1. Формирали пројектни тим

2. Израдили детаљни план пројектних активности

3. Упознали са пројектом  главне актере пројекта -ученике виших разреда а посебно чланове Ученичког парламента и Вршњачког тима

4. Упознали са пројектом чланове наставничког већа

5. Израдили и прикупили податке о тренутним ставовима ученика по питању прихватања различитости

6. Тренутно је у току анкетирање ученика како би се испитали њихови ставови  по питању прихватања различитости и дискриминацији-утврђивање почетног стања.

Пројекат ће трајати до априла месеца када ћемо о истом поднети извештај.

Циљ нам је да пројекат учинимо одрживим те тако сваке године у Тим добродошлице Поповића примаћемо нове чланове и на њих преносити  рецепт добродошлице.Наш пројекат презентоваћемо и широј локалној заједници као пример добре праксе под паролом ,,Поповићи рецепт добродошлице деле -подели и ти“.

Педагог Данијела Ђорђевић Шегрт

Постави коментар