Упознајмо себе и друге

После похађања семинара „Изазови интеркултуралног образовања“ и позива ЕХО организације, која ради на промоцији људских права, тим који су чиниле учитељице Ана Кукучка и Невенка Шодић, школски педагог  Данијела Ђорђевић Шегрт уз подршку директора школе Илије Пешића сачинили су пројекат којим су учествовали на њиховом конкурсу.

По објављивањи резултата обавештени смо да је пројекат наше школе на првом месту од десет одобрених (било је укупно деветнаест пристиглих), као и да је потписивање уговора заказано за 29. август у просторијама ЕХО организације у Новом Саду.

Том свечаном чину присуствовали су директор школе Илија Пешић и кординатор тима Ана Кукучка.

Наша школа конкурисала је са пројектом „Упознајмо себе и друге“ чији је циљ међусобно упознавање Срба и Словака кроз књижевност, музику, ликовну културу, историју и географију.

Планиране активности су ликовне и музичке радионице, израда плаката, постављање словачког и српског кутка, едукативне радионице за међусобно учење језика и историјско-географске радионице.

Овај пројекат пружа могућност за упознавање и других народа и култура.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

28233169_1415791855197722_558022350_n (1)

Ове године Међународни дан матерњег језика 21. фебруара обележен је оквиру школског пројекта „Упознајмо себе и друге“

Од 1971. године наша школа је двојезична и настава се изводи на српском и на словачком језику. На нашим приредбама су увек заступљена оба језика и управо тако исказујемо међусобно поштовање.

Данашња приредба је нешто другачија, занимљивија.

Ученици чији је матерњи језик српски су певали, рецитовали на словачком језику, играли словачке народне игре и стварали ликовне радове инспирисане словачким фолклором, а ученици чији је матерњи језик словачки су певали и рецитовали на српском језику и играли српске народне игре и стварали ликовне радове инспирисани српским фолклором.

Није изостала ни подршка удружења жена “ Велико срце“ из Сусека и “ Вредне пчелице“ из Луга које су за ученике припремиле традиционалне колаче два народа.

 

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

 

Бројне слике са ове манифестације можете погледати на ФБ галеријама Школског звона

Приредба „Упознајмо себе и друге“

Галерија ликовних радова

„ Колико познајемо себе и друге?“

У уторак, 17. априла 2018. Године, реализована је и последња активност у оквиру пројекта „Упознајмо себе и друге“.

Ученици старијих разреда су се такмичили у квизу знања „ Колико познајемо себе и друге“. Питања из књижевности, историје и географије  саставио је тим наставника: Тања Крстић, Ружена Колар, Милана Андријашевић и Оливера Видовић. Презентацију за квиз су израдиле  учитељице Ана Кукучка и Ђурђица Стојковић.  У самој реализацији квиза су учествовале Тања Крстић, Данијела Ђорђевић и Невенка Шодић.

Квиз се састојао од два дела. У првом делу су две екипе ученика одговарале на питања  која су се налазила у презентацији, везана за националну историју Срба и Словака, географске одлике , језик и књижевност, културу, обичаје и ношњу.

Други део је био игра „ Не љути сешто знам више“ у ком су се ученици кретали по табли са картицама у боји, бацањем коцкице и одговарањем на питања са друге стране картице.

Advertisements