Storytelling радионице

У четвртак, 11. априла у школи у Сусеку као и у издвојеним одељењима у Лугу и Баноштору  реализоване су Storytelling радионице захваљујући дивној Ивани Летош Бранков из Центра за културу, спорт и туризам општине Беочин- библиотеке „Јован Грчић Миленко“.

Циљ радионице је популарисање читања међу децом млађешколског узраста.

Гости из Treehouse Storytelling  Центра су кроз несвакидашње интерпретирану причу подстицали децу да истражују и откривају поруке приче, да се изражавају кроз покрет, музику и визуелну уметност.

56837328_443401943062633_2329469121797816320_n

О овим радионицама више смо чули од Иване Летош Бранков:

– Радионице приповедања прича намењене су младима чију је пажњу тешко задобити ( од 4 до 10 година)  и привући их у институцију културе.

Добре приче поучавају децу тако што их припремају да уоче, разликују и вреднују своја осећања, мисли и поступке, али и да наслуте и препознају осећања, мисли и поступке других људи. Читање прича деци подиже ниво њиховог аналитичког размишљања, проширује вокабулар, повећава креативност и емпатију. Читање је изузетно важно и за развој менталног здравља. На жалост број деце која не читају је у константном порасту и ту нимало не заостајемо за поражавајућим светским трендом. Радионице се реализују у сарадњи са вртићем и школама, а деца активно учествовују у изради реквизита. На крају сваке читалачке радионице, деца „показати“ шта су научила кроз ликовне или литерарне радове.

У Беочину, као и у свим већим местима, културни садржаји су усмерени на центар града, прилагођени грађанима вишег образовног нивоа и платежне моћи.  Деца и млади све мање посећују установе културе, а сарадња вртића и школа са установом културе би могла бити знатно боља.

И у нашој средини постоји наглашена потреба окретања јавне библиотеке и установе културе најмлађој публици. Излажење из „зоне комфора“- односно рад са децом у свим местима општине на „њиховом“ терену, у просторима на које су навикли сигурно ће допринети развоју њихових културних навика, потреба и њиховог даљег образовања.

Ово су само неки од наших циљева у раду са најмлађима. Storytelling радионице је подржала Фондација Нови Сад град културе 2021.

У плану су нам још неке радионице везане за српску историју, почетно читање ( за децу од 5 до 8 година…)…

Учествовали смо у несвакидашњој интерпретацији  индијске  приче „А Друм” (Бубањ). Радионицу смо почели загревањем уз ритам оркестар који су  гости заједно креирали уз лупкање и тапкање по телу.

 

 

Прва фаза обухвата причу коју је се испричала деци  Јелена Гашић уз уживо свирање егзотичних инструмената.

У следећој фази радионице користили смо кинематографске играчке, тауматроп (thaumatrope) и флип свешчицу (flip book).

 

 

Ове играчке су деци омогућиле да учествују у изради једноставних покретних слика и да на тај начин визуелизују и допуњују причу коју су саслушали. Рад са овим играчкама је једноставан и захтева коришћење лепка, конца, папира и оловке и наравно – маште. Добијени материјали ће се телекинирати, тј. пребацити у дигитални облик за креирање видео клипа са радионице који прати причу.

Кроз ову радионицу ученици су  закључивали, слушали, цртали, свирали, играли, стварали, уживали… потпуно несвесни да су тог дана много научили.

Фото: проф. разредне наставе Милушка Колар

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s